Σέρχιο Γκοϊκοετσέα, ο ήρωας που ήρθε από τον πάγκο

Το Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990, ήταν από εκείνα που σημειώθηκαν τα λιγότερα γκολ. Μπορεί να έπαιξε ρόλο η χώρα διεξαγωγής, αφού οι Ιταλοί φημίζονται κυρίως για τις αμυντικές τους αρετές. Μία από τις μορφές που ξεχώρισαν τότε (στα παιδικά μου μάτια), ήταν και ο Αργεντινός τερματοφύλακας Σέρχιο Γκοϊκοετσέα.
Η Αργεντινή του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, υστερούσε πολύ σε ποιότητα, σε σχέση με την ομάδα που κατέκτησε το 1986 στα γήπεδα του Μεξικού το βαρύτιμο τρόπαιο. Βασικός τερματοφύλακας της Αργεντινής σ' εκείνο το Μουντιάλ, ήταν ο Νέρι Πουμπίδο, ο οποίος ήταν επίσης βασικός σε όλα τα παιχνίδια της Αργεντινής στο Μουντιάλ του 86. Ο Πουμπίδο ήταν ο βασικός πορτιέρο και της Ρίβερ Πλέιτ και αλλαγή του ήταν, ποιος άλλος, ο Σέρχιο Γκοϊκοετσέα, που το 1990 όμως αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Κολομβίας με την φανέλα των Μιγιονάριος. Στο πρώτο παιχνίδι της Αργεντινής, στην πρεμιέρα του Μουντιάλ της Ιταλίας, οι τότε πρωταθλητές κόσμου ηττήθηκαν από το Καμερούν με 0-1, με τον Πουμπίδο να κάνει τραγικό λάθος, αφού, μετά την κεφαλιά του Ομάμ Μπιγίκ, του έφυγε η μπάλα μέσα από τα χέρια. Η γκαντεμιά του Πουμπίδο συνεχίστηκε στο επόμενο παιχνίδι των ομίλων με την Σοβιετική ένωση, όταν στο 11ο λεπτό της αναμέτρησης έσπασε το πόδι του και έγινε αναγκαστική αλλαγή. Το κενό κάτω από τα δοκάρια, κλήθηκε να καλύψει ο Σέρχιο Γκοϊκοετσέα, ο οποίος έμελλε να γίνει ο ήρωας της Αργεντινής σ' εκείνο το παγκόσμιο κύπελλο.


Η Αργεντινή προκρίθηκε από τη φάση των ομίλων και το σόου του Γκοϊκοετσέα άρχισε στα παιχνίδια νοκ άουτ και μέχρι τον μεγάλο τελικό. Κράτησε ανέπαφη την εστία του με τη Βραζιλία, σε ένα παιχνίδι που ο ίδιος ήταν αρκετά τυχερός, αφού η  Βραζιλία έκανε ότι ήθελε μέσα στον αγωνιστικό χώρο και έχανε απίστευτες ευκαιρίες. Όλα αυτά, μέχρι εκείνη τη στιγμή,  που ο Ντιέγκο Μαραντόνα έκανε την μαγική ενέργεια, τράβηξε όλη την άμυνα της Βραζιλίας επάνω του και τροφοδότησε τον Κανίγια ο οποίος σκόραρε περνώντας και τον Ταφαρέλ , για να δώσει στην Αργεντινή μια επική πρόκριση με 0-1.


Επόμενο εμπόδιο ήταν η μεγάλη Εθνική Γιουγκοσλαβίας, των Στοϊκοβιτς, Σαβίσεβιτς, Προτσινέτσκι, Πάντσεφ, Κάτανετς, και του προπονητή Ίβιτσα Όσιμ, στην τελευταία μεγάλη της παράσταση πριν διαλυθεί λόγω του εμφυλίου πολέμου. Το παιχνίδι έληξε 0-0 στην κανονική διάρκεια, με τον Γκοϊκοετσέα να είναι πάλι αρκετά τυχερός και οδηγήθηκε στην παράταση. Ούτε κι εκεί άλλαξε κάτι κι έτσι η πρόκριση θα παιζόταν στα πέναλτι. Ο Γκοϊκοετσέα έπιασε τα 2 τελευταία πέναλτι των Γιουγκοσλάβων, όταν το σκορ ήταν 2-2 κι έδωσε την πρόκριση στην Αργεντινή.


Στα ημιτελικά, η Ιταλία, ένα από τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης, έμοιαζε με ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους Αργεντινούς. Με μπόλικο ξύλο, αλλά και ψυχολογικό πόλεμο από τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος φρόντισε να διχάσει τον κόσμο της Νάπολι (στο Σαν Πάολο έγινε το εν λόγω ματς), όταν δήλωσε "Η υπόλοιπη Ιταλία σας θεωρεί παρακατιανούς όλο το χρόνο και τώρα, που σας χρειάζεται, σας θέλει δίπλα της. Εγώ σας αγαπώ πάντα και ξέρω ότι και εσείς θα το δείξετε υποστηρίζοντας την Αργεντινή!". Το παιχνίδι έληξε 1-1 στην κανονική του διάρκεια και στην παράταση δεν άλλαξε κάτι, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί για ακόμα μια φορά στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί, γι' ακόμα μια φορά, μίλησε ο Γκοϊκοετσέα στο τέλος, πιάνοντας τα 2 τελευταία πέναλτι των Ιταλών, στέλνοντας τους στα τάρταρα.


Στον τελικό, η Αργεντινή αποδεκατισμένη, αντιμετώπιζε την μεγάλη Δυτική Γερμανία των Ματέους, Κλίνσμαν, Φέλερ, Μπρέμε, Αουγκεντάλερ, Λιτμπάρκσι, Κόλερ, Ρόιτερ και του προπονητή Φραντζ Μπενκεμπάουερ. Οι Γερμανοί, σαφώς καλύτεροι σ' εκείνο το τουρνουά, ήθελαν να πάρουν το αίμα τους πίσω, από την ήττα στον τελικό της προηγούμενης διοργάνωσης με 3-2. Η Αργεντινή άντεξε μέχρι to 85o λεπτό, όταν ο Ρούντι Φέλερ, κέρδισε ένα αμφισβητούμενο πέναλτι το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Μπρέμε, αν και ο Γκοϊκοετσέα έπεσε στη σωστή γωνία. Αυτός ήταν ο επίλογος ενός τερματοφύλακα που ήρθε κυριολεκτικά από τα αζήτητα του πάγκου και κατάφερε να γίνει ο ήρωας της Εθνικής του ομάδας σ' εκείνο το τουρνουά.



Αν και ουδέποτε έκανε μεγάλη καριέρα. Ο Γκοϊκοετσέα, κατάφερε με την παρουσία του σ' εκείνο το Μουντιάλ, να μείνει χαραγμένος στη μνήμη εκατομμυρίων ποδοσφαιρόφιλων, κυρίως για τις αποκρούσεις των πέναλτι στα παιχνίδια με Γιουγκοσλαβία και Ιταλία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κόστος των συστημάτων στο στοίχημα

Φτιάξε το δικό σου ΣΥΣΤΗΜΑ για το ΣΤΟΙΧΗΜΑ

ΣΥΣΤΗΜΑ 1-2